sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Karitsalle kaveri
Sisarteni ja minun keittokirjaparhaimmistoon kuuluu Valion vihkomainen sarja, jonka Tervetuloa juhlaan -kirjan (Tikkurila, 1997) ohjeet on moni herkkusuu vuotuis- ja muissa perhejuhlissamme hyviksi havainnut. Huomenna valmistan kirjan ohjeella jo useana pääsiäisenä tarjoamaani täytettyä kirjolohta, jonka vatsaan kätketään herkkukurkkua, kaprista, tilliä ja smetanaa. Osittain samat ainekset aateloivat tämänpäiväisen karitsan sisäfileiden kyytipojan, hunajaperunat. Ohje on sovellettu mainitun kirjan reseptistä.

Suosittelen lämpimästi, sopii varmasti myös monen muun herkullisen lihapihvin kyytipojaksi.

Hunajaperunat pääsiäiskaritsan seuraksi
riittää kahdeksalle nälkäiselle

noin kilo perunoita pyöreiksi linteiksi viipaloituina
kaksi sipulia pienehköksi hakattuna
4 herkkukurkkua pieninä kuutioina
2 purkkia smetanaa
1 dl ruokakermaa
noin desi juoksevaa hunajaa (lämmitä nopeasti mikrossa juoksevaksi)
1 ½ tl suolaa
mustapippuria

Lado perunat, sipulit ja kurkku uunivuokaan tai kahteen.
Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada perunoiden päälle.
Paista 200 asteessa noin tunti.


Kuva alareunassa on itse valmistamaani minttuhyytelöä. Olen monena pääsiäisenä ollut turhautunut siihen, että lampaan pakollinen kumppani minttuhyytelö myydään melko kookkaissa purkeissa. Käytännössä olen aina jouluna laittanut käyttämättä jääneen hyytelön roskiin. Nyt keitin sopivan määrän yksikertaisesti hyytelösokerista ja pienestä määrästä sitruunamehua. Tuoreet mintut lisäsin lämpimään hyytelöön, jonka vielä ajoin silpuksi tehosekoittimella. Toimi hyvin, eikä jäänyt kuin teelusikallinen yli : )Monenlaista silmänruokaa on tietenkin tullut pääsiäiseksi laiteltua.

Tässä yksi juttu, jota ei tarvitse kerätä pääsiäisen jälkeen heti pois, sillä toimii yleiskoristeena myös muulloin.

Ohjeen idea on Johanna Viherahon ja Sari Tammikarin kirjasta Ideoita kotiin koko vuodeksi (Porvoo, 2008).

Tarvitaan huoneilmassa kuivuvaa askartelumassaa (käytimme Das-massaa), pitsiä, piparkakkumuotteja, neulepuikko ja kaunista nauhaa ripustamiseen.


Koska halusimme Tytön kanssa ripustaa koristeita eteisen oveen, jossa ne näkyvät molemmilta puoliltaan, kaulitsimme massan siten, että sekä ala- että päällyspuolella oli pitsi.Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin lisäämään kuivuneisiin koristeisiin vielä tippa eteeristä öljyä. Itse suhautin yhteen eau de parfymiäni. Hmm...Tytön kanssa vähän vielä opettelemme tätä blogaajan elämää. Saimme suureksi iloksemme Namihiireltä oheisen tunnustuksen. Koska emme toistaiseksi tiedä, mitä sillä kuuluisi taiteen sääntöjen mukaan tehdä, liitämme sen iloisina ja ylpeinä tähän loppuun.

1 kommentti:

  1. Aina ei tarvitse tehdä mitään erikoista - ehkä olla iloinen vain :)
    Teillä on maukkaita herkkuja aina tarjolla. Terv. nami-hiiri

    VastaaPoista

Ilahdumme kommentistasi : )