sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Bliniaikaan



Suunnittelimme Tytön kanssa lauantaiaamuna sunnuntailounasta, joka meillä tarjoillaan yleensä miltei päivällisaikaan. Minulla piti olla perjantaina tapaaminen ystävättäreni Eevan kanssa ja olin suunnitellut, että menisimme syömään blinejä johonkin kivaan ravintolaan. Tämä siksi, että perheemme teinit eivät ole kovin ihastuneet ruokalajiin, minä sitäkin enemmän. Eeva joutui matkustamaan muualle, joten perhe sai jälleen tuta blinihimoni seuraukset. Jälkiruoaksi tuntui sopivalta valita jotain raikasta ja kevyttä: appelsiinikiisseliä ja kermavaahtoa.

Lauantailounaan jälkiruoka on myös mainittava, helppo ja herkullinen, vaikka isommallekin porukalle. Kuvia ei ehtinyt ottaa, kun ihanuus oli jo paremmassa tallessa ; )

Uunibanaanit mariannejätskillä

Laita banaanit (niin monta kuin on syöjiä) uunipellille kokonaisina 225 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi tai kunnes muuttuvat mustiksi. Käännä välillä puolta, niin että kuori mustuu kokonaan.

Leikkaa kypsän banaanin kylkeen viilto, johon asettelet täytettä:
Vakaa sähkövatkaimella vaniljajäätelön (1 l on sopiva määrä viiteen isoon banaaniin) rakenne rikki ja lisää siihen puolet Fazerin Marianne Crush -pussista.



Bliniohje oli siis syytä olla nuorisomakuun sopiva, ei liian hapan. Uusimmasta (3/2010) Kodin kuvalehdestä löytyi hyvä ohje, jota voin suositella. Mukaelin vähän ohetta, tämä onnistuu varmasti!


Aluksi siis Blinitaikinan juuri (ohje myöhemmin) tekeytymään - nostatan aina kaiken mikroaaltouunissa ilman kansia ja peitteitä. Ei tarvitse peitellä liinoilla, jotka vain joutanpäiten rötväytyvät.

Ja sitten jälkiruokakiisseliä keittämään:




Appelsiinikiisseli viidelle

5 mandariinista ja yhdestä appelsiinista puristettu mehu ja
sen verran appelsiinituoremehua, että nestettä on noin 7 dl,
näihin lisätään 4 rkl sokeria ja tilkka sitruunamehua.

Neste lämmitetään kiehumispisteeseen.

4 rkl perunajauhoa sekoitetaan vajaaseen desiin kylmää appelsiinituoremehua
ja kaadetaan kuumaan mehuun ohuena nauhana koko ajan sekottaen.

Odotetaan, että neste pulpahtaa ja nostetaan pois liedeltä.

Viedään kylmään jäähtymään.



Blinit myös nuorisomakuun
(riittää 5 henkiselle teiniperhelle pääruoaksi)

4 dl kädenlämpöistä vettä
30 g tuoretta hiivaa
3 dl venhnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja

Liuota hiiva veteen, lisää jauhot. Nostata taikinaa 2-3 tuntia. (Itselläni taisi venähtää 4 tunniksi, koska nostatusaikana mies teki lumityöt ja kävimme 8 kilometrin sunnuntaikävelyllä.)


Lisää käyneeseen taikinaan

2 tl suolaa
4 keltuaista
4 rkl voisulaa
2 tl juoksevaa hunajaa
4 dl kiehuvan kuumaa maitoa
4 kovaksi vatkattua valkuaista

seuraavalla tavalla:

Erota keltuaistet ja valkuaiset, lisää keltuaiset taikinaan ja laita valkuaiset kulhoon, jossa apulainen (Tyttö) vatkaa ne kovaksi vaahdoksi.
Sekoita muut aineet taikinaan ja lopuksi varovasti nostellen valkuaisvaahto.

Paista keskilämmöllä taikinsta runsaan voin kera blini- tai muulla soveltuvalla pannulla paksuja lettuja.



Koska harvemmassa perheessä on palvelusväkeä, joka toimittaa letut suoraan (usealta) pannulta yhtä aikaa ruokailijoille, kannattaa hyödyntää uunia. Testiryhmämme ei moittinut uunissa odotelleiden lettujen makua.




Blinien kanssa nautitaan tietenkin mätiä, smetanaa, punasipulisilppua ja mustapippuria.

Mätirajoitteisille tein kahta lisäkettä

Kylmäsavulohilisäke blineille
n. 100 g kylmäsavulohta pieniksi paloiksi leikattuna
vajaa purkki smetanaa
vajaa purkki raejuustoa
3 rkl majoneesia
tuoretta tilliä silppuna n. ½ dl
ripaus suolaa
mustapippuria
tilkka sitruunamehua

Tonnikala-teinilisäke blineille
Purkki tonnikalaa (chili)
100 g chilituorejuustoa
2 keitettyä kananmunaa pieninä palasina
½ dl majoneesia
½ valkosipuli puristettuna



Tyttö koristeli kauniisti jälkiruoan kermavaahdolla.




Tylli

4 kommenttia:

  1. Hieno ateria ! Blinit sulaa suussa ! Terveisin nami-hiiri

    VastaaPoista
  2. Herkkujen kuolaamisen ohessa huomasin, että teillä on vihdoin uusi sähköhella! Hienoa :)!

    VastaaPoista
  3. Niin. Kovasti on jo kokattu, vaikka vasta muutaman viikon vanha. Nyt keittiö on ihan valmis : )

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä postauksesta resepteineen! Blinit menevät ehdottomasti kokeiluun.

    VastaaPoista

Ilahdumme kommentistasi : )