lauantai 6. helmikuuta 2010

Pähkinästä asiaa

Lettupannu-blogissa oli juttua muskottipähkinämyllystä. Itse en ole moista vehjettä nähnyt, saati osannut haluta. Joku lapsistani osti mulle vuosia sitten lahjaksi pienen raastimen, jolla olen muskottini pastaan ja lasagneen raastanut.



Tietääkö kukaan, saako kokonaisia muskottipähkinöitä jo Suomesta? Ne ovat tietoni mukaan olleet myyntikiellossa ties mistä hämärästä syystä. Olen tilannut niitä mieheltä, kun käy Saksassa työmatkalla. Asuimme 15 vuotta sitten Saksassa ja siellä opin tätä herkkupähkinää käyttämään. Myöhemmin sain tosiaan todeta, ettei niitä Suomessa kokonaisina saanut. Kestävät hyvin tuoreena pähkinämuodossa, tuokin pussi lienee jo vuosia vanha.



Esittelen tässä myös rakkaimman keittiöesineeni, vaa'an, jolla olen Tytön ikäisenä ensimmäisten leipomusteni jauhot mitannut. Isä huolekkaasti neuvoi mittaamisen saloja, laite piti ensin taarata - muistan miten ihmettelin sanaa - ja sitten asetella painot sopivaan asemaan ja syynätä merkkihahloista tasapainoa.

Kuluvan vuosituhannen alkupuolella, kun isä oli jo mennyt edeltä, huomasin äidin viimeiseksi jääneessä keittiössä lapsuuteni ihmeen ja kysyin, joutaako se käyttööni. Äiti suorastaan ilahtui kysymystä, ja laite siirtyi kotiini "ennakkoperintönä". Vanhan ajan luotettavaa tekniikkaa, ei hätkähdä sähkökatkoa, eikä vaadi päivityksiä, vain sitä taarausta välillä : )



Vaa'alla voisi mitata vaikka Tytön huomisaamuksi leipomien muffinssien jauhot. Ohje on Kuhmoisten S-marketin reseptiautomaatista "Reetan reseptit". Mökkireissulla bongattu juttu. Laitteesta valitaan haluttu resepti ja mylly sylkäisee kassakuittia muistuttavan listauksen, ostoslistoineen päivineen. Ei ehkä pyyteetöntä, mutta silti verratonta palvelua ; ). Kokeilimme näitä ensimmäistä kertaa uudenvuoden brunssilla, jolle osallistui eräs, joka tunnetaan sitruunakakun ystävänä.





Sitruunamuffiinit
yhden sitruunan (tai apppelsiinin) raastettu kuori
2 munaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhoa
1 rkl sitruunamehua
1/2 sitruunamelissaa silputtuna (tämä vielä kokeilematta, antaa ainakin hauskaa väriä)
100 g sulatettua margariinia

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi, jauhoihin sekotetaan leivinjauhe, sitrushedelmän raastettu kuori (ja sitruunamelissa). Sulatettu rasva ja jauhot lisätään muna-sokerivaahtoon. Laitetaan vuokiin ja paistetaan 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tyttö kirjaili vielä aamiaismuffiineihin tomusokerikuorrutteella perheenjäsenten nimikirjaimet.

Tylli

8 kommenttia:

  1. Jos jotain on ensin ja sitten se loppuu, niin voit olla varma, että syy ei ole 'hämärä'. Oikeastaan siitä kannattaisi olla oikeasti kiitollinen, että meistä pitää tullilaboratorio todella hyvää huolta. - Toki kaikkialla törmää laaduntarkkailuun, vaikka säädöksissä saattaa olla hienoisia eroja. Joskus puutteet 'viat' saattaa olla vain kauppakumppanissakin, joskin hyvin harvoin. - Lähikaupoistani muskottia löytyy, joten s.postia vain, niin....Terv. nami-hiiri

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Nami-hiiri. Tarkoitinkin, että syy on m i n u l l e hämärä ja saa sellaisena pysyäkin ; ) En osaa sanoa, onko kokonaisia pähkinöitä Suomesta ikinä saanutkaan. Kun olen itse niitä hakenut, ei ole ollut kaupan. Joku kertoi, ettei niitä saa kokonaisina Suomessa myydä. Se, miten kokonaista pähkinää voisi jotenkin väärinkäyttää, ei kiinnosta minua vähääkään : ) Kiitos tarjouksesta. Ovat kovin riittoisia, joten ihan pian ei varmaan tule tarvetta...

    VastaaPoista
  3. Löysin blogisi :-)hienot juttut teet/ teit

    Kun luin just tuo muskatnuesse/muskottipähkinöitä tuli mieleen kysyä mihin sinä käytät niitä? Muistan että isoäitini raasti niistä aina tosi "pikku annos" pottumuusiin. Tosi herkullinen.

    VastaaPoista
  4. Jana: Käytän etupäässä pastaruokiin, lasagnessahan tuo mauste on ihan välttämätön!
    Kiitos pottumuusivinkistä : ) Todellakin, pikku annoksia vain, mihin ikinä sitä käyttääkin. On vähän saman tapainen kuin karvasmanteli, että vähänkin isompi tiraus pilaa ruoan / leivonnaisen.

    VastaaPoista
  5. Minäkin olen käyttänyt muskottipähkinää, hieno mauste! Sain joskus 90-luvulla työkaverilta, en ole sen koommin sitä saanutkaan ja kaipaan kyllä kovasti. Voisiko miehesi tuoda muutaman minullekin, niitähän ei todellakaan tarvitse montaa. tv memme-mummo

    VastaaPoista
  6. Memme: Kirje lähtee maanantaina postiin : )

    VastaaPoista
  7. Kokonaisia muskottipähkinöitä saa ainakin Helsinkiläisitä etnokaupoista. Kaisaniemen kellarista ostin pari vuotta sitten. Kokonaisten myynti oli kielletty joskus, mutta mun mielestä EU;n myötä niitä ei voi enää kieltää tms.

    VastaaPoista
  8. Kiitoksia muskottipähkinästä. Olen jo käyttänyt sitä lihapulliin hiukkasen mausteeksi! On se todella maukasta, eikä tarvii paljon! tv memme

    VastaaPoista

Ilahdumme kommentistasi : )